Ατύχημα ή ανεξιχνίαστη δολοφονία; Φάκελος Οξάνας Ράντσεβα

Ανοίγει ξανά στην Κύπρο ο φάκελος του θανάτου της 20χρονης Ρωσίδας Οξάνας Ράντσεβα, η οποία βρέθηκε νεκρή υπό ανεξιχνίαστες ακόμα συνθήκες το Μάρτιο του 2001 στη Λεμεσό. Για την υπόθεση ξεκίνησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η δίκη δύο πρώην μελών της Αστυνομίας και ενός ακόμα ατόμου, που ήταν ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ, όπου δούλευε η άτυχη Ρωσίδα. Η Ράντσεβα είχε πάει στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου του 2001 για να εργαστεί ως χορεύτρια σε
καμπαρέ και εννέα μέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή με την επίσημη εκδοχή της πτώσεως από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμενε στη Λεμεσό.
Τον Ιανουάριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία, για παράβαση του άρθρου 4 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση της δουλείας και εμπορίας ανθρώπων) και μόνο την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) με την αιτιολογία ότι η κυπριακή δημοκρατία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής της Ράντσεβα καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια). Ειδικότερα το Δικαστήριο έκρινε ότι για την κράτηση της Ράντσεβα για περίπου μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού και ο ακόλουθος περιορισμός της, που ήταν παράνομος και αυθαίρετος, σε ιδιωτικό διαμέρισμα υπεύθυνες ήταν οι κυπριακές αρχές καθώς και ότι η κράτηση της στο τμήμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν βρισκόταν νόμιμα στη χώρα δεν προβλεπόταν στο εγχώριο δίκαιο. 
Πολύ σημαντική ήταν η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ρωσία απέτυχαν να προστατεύσουν μια 20χρονη κοπέλα από τις συνέπειες που είχε η στρατολόγησή της σε δίκτυο εμπορίας ανθρώπων. Την προσφυγή άσκησε ο πατέρας της άτυχης Ρωσίδας, στον οποίο το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 40000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.150 ευρώ για δικαστικά έξοδα εις βάρος της Κύπρου, ενώ η Ρωσία καταδικάστηκε σε αποζημίωση 2000 ευρώ για ηθική βλάβη.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος αναγνώρισε ότι παρέβη τα άρθρα 2,3,4,5, και 6 της ΕΣΔΑ, προσφερόμενη να πληρώσει αποζημίωση για ηθική βλάβη στον προσφεύγοντα, ενώ δήλωσε ότι τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί ερευνητές έχουν διοριστεί για την εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου της Ράντσεβα. Σημειώνεται ότι στη σύνθεση του δικαστηρίου που καταδίκασε την Κύπρο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προήδρευε ο Έλληνας Δικαστής Χρίστος Ροζάκης, ενώ ανάμεσα στους δικαστές ήταν και ο Κύπριος Γιώργος Νικολάου.
Η Οξάνα Ράντσεβα έφθασε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνιδα, προκειμένου να εργασθεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ της Λεμεσού. Την τρίτη μέρα εργασίας εγκατέλειψε τη δουλειά, αφήνοντας σημείωμα ότι επιθυμεί να γυρίσει στη Ρωσία.
Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ, ωστόσο, την εντόπισε σε ντισκοτέκ της Λεμεσού και την οδήγησε στην Αστυνομία, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαμονή της στην Κύπρο, αλλά η Αστυνομία δεν διαπίστωσε καμία παράβαση από μέρους  της και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του μπαρ την πήρε μαζί του και κανόνισε να μείνει σε διαμέρισμα μιας υπαλλήλου του στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό. Την επόμενη μέρα, στις 28 Μαρτίου 2001, στις 6:30 η Ράντσεβα βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο και οι κυπριακές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 20χρονη έπεσε μόνη της από το μπαλκόνι.
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λεμεσού αποφάνθηκε ότι η Ράντσεβα πέθανε λόγω ατυχήματος υπό περίεργες συνθήκες σε μια προσπάθεια να αποδράσει από το διαμέρισμα στο οποίο φιλοξενείτο, αλλά δεν βρέθηκε κάποια απόδειξη που να οδηγεί σε ποινική ευθύνη άλλων για το θάνατό της. 
Μετά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διόρισε ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των οποίων  ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο πρώην αστυνομικούς και στον πρώην ιδιοκτήτη του καμπαρέ και εργοδότη του θύματος. Οι πρώην αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν αδικήματα κατάχρησης εξουσίας στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και ο πρώην εργοδότης της άτυχης Ρωσίδας αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της απαγωγής και περιορισμού του θύματος. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 12, 19 και 20 Οκτωβρίου. (πληροφορίες από philenews.com & ceregreece.org)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου