Τί αλλάζει στο Οικογενειακό Δίκαιο της Κύπρου. Αλλαγές στο γάμο, στο διαζύγιο και στις σχέσεις γονέων και τέκνων

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως παρουσίασε σήμερα, 31-1-2017, σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις διεργασίες και δράσεις του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, κύριος στόχος της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, προστατεύοντάς το από αιτίες ή καταστάσεις που προκαλούν περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης και που σχετίζονται με τη βελτίωση των σχέσεων
μεταξύ γονέων και τέκνων, την αξιοποίηση συμβουλευτικών υπηρεσιών/παρεμβάσεων από ειδικούς.
Μεταξύ των εισηγήσεων που τίθενται σε δημόσιο διάλογο είναι οι εξής:
-Εξαίρεση από την υποχρέωση για γνωστοποίηση της πρόθεσης έγερση αγωγής διαζυγίου να επεκταθεί και στις περιπτώσεις που ο λόγος διαζυγίου οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό του γάμου που στηρίζεται σε ενδοοικογενειακή βία.
-Διεύρυνση της δικαιοδοσίας των Οικογενειακών Δικαστηρίων, ώστε να μπορούν να επιλαμβάνονται υποθέσεων που σχετίζονται με τη νεανική παραβατικότητα, να εκδικάζουν ποινικά αδικήματα που συνιστούν πλημμέλημα για ενδοοικογενειακή βία, διατάραξη της οικιακής ειρήνης, επίθεση, κ.ά.
-Ρύθμιση της κατά τόπο αρμοδιότητας των Δικαστηρίων σε υποθέσεις περιουσιακών διαφορών, χωρίς να απαιτείται διαμονή των διαδίκων ή οποιουδήποτε από αυτούς στην Κύπρο
-Τροποποίηση των Διαδικαστικών Κανονισμών, ώστε η διαδικασία επίλυσης οικογενειακής διαφοράς να αρχίζει με μόνο μία αίτηση, αντί των δύο ξεχωριστών αιτήσεων (προσωρινής και κυρίως) που απαιτούνται σήμερα.
-Να ρυθμιστεί η δυνατότητα έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, κατόπιν συμφωνίας των συζύγων.
- Ο χρόνος διάστασης που ρυθμίζεται για το αμάχητο τεκμήριο κλονισμού των σχέσεων μεταξύ συζύγων να περιοριστεί από 4 στα 2 ή 3 χρόνια.
-Η δημιουργία ενιαίου Κώδικα Οικογενειακού Δικαίου, όπως γίνεται με το σχετικό κεφάλαιο στον Ελληνικό Αστικό Κώδικα, έτσι ώστε τα ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου να ρυθμίζονται από ένα ενιαίο κείμενο νόμου, αντί να είναι διάσπαρτα σε διάφορους νόμους.
Δείτε αναλυτικά τις εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού οικογενειακού δικαίου εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου