Έχασε τη δίκη κατά του Facebook o Σύρος πρόσφυγας που είχε βγάλει selfie με τη Μέρκελ

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο Facebook που κατέθεσε ο Σύρος πρόσφυγας που είχε φωτογραφηθεί στην διάσημη selfie με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο 19χρονος Άνας Μανταμάνι κατήγγειλε ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν κατάφερε να αποσύρει τις αναρτήσεις με ψευδές περιεχόμενο που τον συνέδεαν με εγκληματικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις, παρουσιάζοντας τον ως
τρομοκράτη ή εγκληματία.
Το δικαστήριο της πόλης του Βίρτσμπουργκ τόνισε στην προδικαστική του απόφαση ότι το Facebook δεν είναι «ούτε αυτουργός, ούτε συμμετέχων» σε μια υπόθεση «αδιαμφισβήτητης συκοφαντίας» από τους χρήστες του Facebook, όπως την περιέγραψε, αλλά ενήργησε απλά ως πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης και δεν είναι υπεύθυνο για τον προληπτικό αποκλεισμό προσβλητικού περιεχομένου με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Οι εν λόγω αναρτήσεις προέβαλαν φωτογραφία που εμφάνιζε τον 19χρονο Άνας Μονταμάνι από την Δαμασκό να βγάζει μια selfie με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2015 σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη συνοικία Σπαντάου του Βερολίνου.
Η φωτογραφία του Μονταμάνι κοινοποιήθηκε στο Facebook και συνοδεύονταν από αναρτήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι ο 19χρονος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016 και για την πυρπόληση ενός άστεγου τον Δεκέμβριο από έξι μετανάστες σε σταθμό του μετρό στο Βερολίνο.
Το δικαστήριο απέρριψε την ανάγκη έκδοσης προσωρινής απόφασης με την οποία θα υποχρεωνόταν το Facebook να πάρει επιπλέον μέτρα από εκείνα που έχει ήδη λάβει για να αποκλείσει τις αναρτήσεις δυσφημιστικών φωτογραφιών του Μονταμάνι.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την απόφαση, το Facebook εξέφρασε την ανησυχία του για την δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο 19χρονος Σύρος πρόσφυγας, αλλά τόνισε πως η δικαστική απόφαση έδειξε ότι η εταιρεία ενήργησε ταχέως για να αποκλείσει την πρόσβαση σε αναρτήσεις με συκοφαντικό περιεχόμενο μόλις καταγγέλθηκαν από τον δικηγόρο του Μονταμάνι.
Έπειτα από την απόφαση ο δικηγόρος του Μονταμάνι, Τσαν-τζο Σουν, δήλωσε απογοητευμένος. Σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι τέτοιες εικόνες συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξωθηθεί το Facebook να διαγράφει περιεχόμενο γεμάτο μίσος. Αρνήθηκε ωστόσο να αποσαφηνίσει αν ο πελάτης του θα εφεσιβάλλει την απόφαση.
Στην προσφυγή του ο Μονταμανί ισχυριζόταν ότι οι συκοφαντικές εικόνες που προέρχονταν από την selfie που ανήρτησε στο Facebook, εξακολουθούν να είναι ορατές εκτός Γερμανίας, αλλά και από χρήστες εντός Γερμανίας που χρησιμοποιούν προηγμένα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο το δικαστήριο τόνισε πως ο κίνδυνος να δει ο μέσος Γερμανός χρήστης το παράνομο περιεχόμενο δεν ήταν σημαντικός και για αυτό το λόγο δεν έκρινε απαραίτητη την έκδοση προσωρινών μέτρων σε αυτό το στάδιο. (πηγή: tovima.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Δικαστική απόφαση για ελαττωματικό αερόσακο: ο προμηθευτής μπορεί να θεωρηθεί ως παραγωγός αν η επωνυμία του συμπίπτει με το σήμα που έχει επιθέσει ο κατασκευαστής στο προϊόν

Τροποποίηση στο Σύνταγμα: Προσθήκη νέου άρθρου 7Α

Οι εργοδότες των οικιακών μισθωτών οφείλουν να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε οικιακού βοηθού που απασχολούν (ΔΕΕ)

Προκήρυξη κενής θέσης Δικαστή από την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας