Στις 29 Ιανουαρίου η απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Güzelyurtlu κατά Κύπρου και Τουρκίας


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Μείζονος Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Güzelyurtlu και λοιποί κατά Κύπρου και Τουρκίας (αίτηση υπ 'αριθ. 36925/07) σε δημόσια ακρόαση την Τρίτη στις 29 Ιανουαρίου 2019 στις 11 π.μ. στο Στρασβούργο.
Η υπόθεση αφορά στην έρευνα για τη δολοφονία τριών Τουρκοκυπρίων, των οποίων οι συγγενείς, (αιτούντες) ισχυρίζονται ότι η άρνηση της Τουρκίας και της Κύπρου να συνεργαστούν για τη διαλεύκανση των δολοφονιών είχε σαν αποτέλεσμα να μην απονεμηθεί δικαιοσύνη για τους δράστες.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε στη δολοφονία των Elmas, Zerrin και Eylül Güzelyurtlu, οικογένειας Τουρκοκυπρίων οι οποίοι πυροβολήθηκαν σε ελεύθερο έδαφος της Κύπρου στις 15 Ιανουαρίου 2005. Συγκεκριμένα ο πατέρας Elmas βρέθηκε νεκρός μέσα σε χαντάκι και η σύζυγός του Zerrin και η κόρη τους Eylul βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους. Οι δράστες μετά τη δολοφονία διέφυγαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Για την υπόθεση ξεκίνησαν παράλληλες έρευνες που διεξήχθησαν από τις αρχές της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του ψευδοκράτους. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμενε ότι ο φάκελος της υπόθεσης με τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των υπόπτων έπρεπε να της παραδοθεί ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο οι Κυπριακές Αρχές αρνούνταν και με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζήτησαν την έκδοση των υπόπτων που ενέπιπταν στη δικαιοδοσία της Τουρκίας ή του ψευδοκράτους με σκοπό να δικαστούν εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αίτηση των συγγενών των θυμάτων κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 16 Αυγούστου 2007.
Στην απόφαση του τμήματος της 4ης Απριλίου 2017, το Δικαστήριο έκρινε, με πέντε ψήφους έναντι δύο, ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της ΕΣΔΑ από την Κύπρο και, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του ίδιου άρθρου από την Τουρκία. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι καμία κυβέρνηση δεν συμβιβάστηκε ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους , παρά τις διάφορες προτάσεις που έγιναν για μέση λύση, μεταξύ άλλων και από τα Ηνωμένα Έθνη, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή.
Δεν κρίθηκε αναγκαίο από το Δικαστήριο να εξεταστεί χωριστά η καταγγελία βάσει του άρθρου 13 της ΕΣΔΑ σε συνδυασμό με το άρθρο 2.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, το τμήμα μείζονος συνθέσεως δέχθηκε τα αιτήματα των κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας να παραπέμψει την υπόθεση στο Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης. Στις 28 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η εκδίκαση της υπόθεσης.
Επισημαίνεται ότι στην έγγραφη διαδικασία επετράπη η παρέμβαση του οργανισμού AIRE ως τρίτο μέρος. Σημειώνεται  ότι το AIRE είναι οργανισμός με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της νομοθεσίας της ΕΕ και επιδιώκει να προωθήσει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.
(cylegalnews.com/ECHR)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στο Σύνταγμα: Προσθήκη νέου άρθρου 7Α

Εξάλειψη Υποθήκης: Αλλαγή στον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο (N.161/2024)

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας

Πρακτική εφαρμογή νέων θεσμών Πολιτικής Δικονομίας (Δυσκολίες και Καθοδήγηση)