Αθωώθηκαν οι συγγενείς 26χρονης που κατηγορούνταν για τη δολοφονία της. Την πίεσαν σε αναγκαστικό γάμο και εκείνη αρνήθηκε


Δικαστήριο στο Πακιστάν αθώωσε τον πατέρα, τον θείο και τον αδερφό της 26χρονης Ιταλο-Πακιστανής, Sana Cheema,  οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της που συνέβη τον Απρίλιο του 2018. Η νεαρή Sana, η οποία ζούσε μόνιμα στην Ιταλία, βρέθηκε νεκρή όταν είχε επισκεφθεί την οικογένειά της στο Πακιστάν. Οι συγγενείς της την πίεζαν να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν ήθελε και καθώς η νεαρή κοπέλα δεν δέχτηκε εκείνοι την τιμώρησαν.
Το πτώμα ήταν θαμμένο χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία, ωστόσο όταν έγινε εκταφή και ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από στραγγαλισμό. Οστά από τον αυχένα είχαν βγεί από τη θέση τους και ο λάρυγγας της νεκρής ήταν πρησμένος. Οι συγγενείς της Sana ισχυρίστηκαν ότι είχε πεθάνει από φυσικά αίτια και γι’αυτό την έθαψαν αμέσως.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα είχε ταξιδέψει από την Μπρέσια της Ιταλίας στο Πακιστάν για έναν αναγκαστικό γάμο που είχε κανονίσει η οικογένεια της αλλά εκείνη αρνήθηκε. Οι φίλοι της αναφέρουν ότι η Sana ήθελε να παντρευτεί με έναν Ιταλό-Πακιστανό άντρα, με τον οποίο είχε σχέση αλλά οικογένεια της δεν τον ενέκρινε.
Ο θάνατος της προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν πως πιθανότατα πρόκειται για «φόνο τιμής».
Ύστερα από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, οι Πακιστανικές αρχές προέβησαν σε συλλήψεις. Ο μεγαλύτερος αδερφός της, Adnan, ο πατέρας της, Ghulam Mustafa Cheema και ο θείος της κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο θάνατο της Sana.
Ωστόσο με πρόσφατη απόφαση και οι τρεις απαλλάχθηκαν από το περιφερειακό δικαστήριο του Gurjrat στο Πακιστάν, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων αποδείξεων.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δόθηκε ομολογία, στη συνέχεια όμως κατά τη διάρκεια της έρευνας αποσύρθηκε.
O Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini έγραψε στο twitter του σχετικά με την υπόθεση: «Τι ντροπή, αν αυτό είναι ”ισλαμική δικαιοσύνη” είναι τρομακτικό. Μια προσευχή για τη Sana».
Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να αποτελεί μείζων πρόβλημα στο Πακιστάν. Οι ακτιβίστριες εκτιμούν ότι πραγματοποιούνται περίπου 1.000 «φόνοι τιμής» κάθε χρόνο στο Πακιστάν. (lifo.gr)
Διαβάστε ακόμα: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο άνδρες για την εν ψυχρώ δολοφονία δικηγόρου

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου