H άρνηση του ολοκαυτώματος δεν προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου της ΕΣΔΑ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 3.10.2019 στην υπόθεση Pastörs κατά Γερμανίας (αίτηση υπ 'αριθ. 55225/14) απέρριψε την προσφυγή πολιτικού από τη Γερμανία ο οποίος παραπονέθηκε για την καταδίκη του από επαρχιακό δικαστήριο της χώρας για προσβολή της μνήμης των νεκρών του ολοκαυτώματος και δυσφήμιση του Εβραϊκού λαού.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι η καταγγελία του αιτούντος βάσει του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της ΕΣΔΑ ήταν προδήλως αβάσιμη και έπρεπε να απορριφθεί και με τέσσερις ψήφους έναντι τριών, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα δίκαιης δίκης).
Ο βουλευτής είχε ουσιαστικά αρνηθεί το ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι ο προσφεύγων είχε δηλώσει σκόπιμα αναλήθειες για την εκκαθάριση των Εβραίων. Επομένως οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούσαν να τυγχάνουν προστασίας της ελευθερίας του λόγου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες της ίδιας της Σύμβασης. Δεν υπήρχε επομένως παραβίαση των δικαιωμάτων του αιτούντος και η καταγγελία του κρίθηκε ως απαράδεκτη.
Το Δικαστήριο εξέτασε επίσης την καταγγελία από τον αιτούντα για δικαστική προκατάληψη του γερμανικού Εφετείου ότι ένας εκ των δικαστών που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεσή του ήταν  σύζυγος  δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Το ΕΔΔΑ ωστόσο δεν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματός του για δίκαιη δίκη, διότι μια ανεξάρτητη επιτροπή του Εφετείου χωρίς συνδέσμους σε κανένα δικαστή είχε τελικά αποφασίσει για την καταγγελία προκατάληψης και την είχε απορρίψει. (cylegalnews.com/echr)
Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ
Δείτε ακόμα: Παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο: Η τυπωμένη σήμανση "X" στην πρόταση "δεν ζήτησε δικηγόρο" δεν αποτελεί έγκυρη παραίτηση από το δικαίωμα σε δικηγόρο (ΕΔΔΑ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανάλυση του Νόμου περί Προώθησης και Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού (21(I)/2018)

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας

Σύγχρονες Απαιτήσεις Σύγχρονη Νομοθεσία: Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Κυπριακής Ποινικής Δικαιοσύνης

Το δικαίωμα πληροφόρησης του εγγυητή δανείου και το ειδικό δικαίωμα πρόσβασης στην κατάσταση λογαριασμού του δανείου

Κενή μόνιμη θέση Λειτουργού Πανεπιστημίου (Νομικά Θέματα) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου