Παράταση προθεσμίας πληρωμής για τη δικηγορική άδεια, αναστολή παραγραφής και ηλεκτρονική καταχώριση δικογράφων συζητήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών


Δύο προτάσεις νόμου με έντονο δικηγορικό ενδιαφέρον συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής κατά τη συνεδρίασή της στις 24 Απριλίου 2020.  
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γεωργίου, η πρώτη πρόταση νόμου, αφορά την τροποποίηση του άρθρου 11 του Περί Δικηγόρων Νόμου ώστε να επιτρέπεται η καταβολή του δικαιώματος έκδοσης της ετήσιας άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου του 2020 καθώς και αναστολή των διατάξεων που αφορούν την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής του δικαιώματος αυτού σε τρεις μήνες από τη λήξη της ετήσιας άδειας.  
Η δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τροπολογία του Περί Ερμηνείας Νόμου με την προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 31, δια της οποίας, όταν ένας νόμος ή κανονισμός προβλέπει προθεσμία και/ή παραγραφή για καταχώρηση οποιασδήποτε αγωγής, όπως ερμηνεύεται στον Περί Δικαστηρίων Νόμο, ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή για μέτρα εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, η περίοδος κατά την οποία βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα του Υπουργού Υγείας στη βάση του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου που απαγορεύει μετακίνηση ατόμων, δεν λαμβάνεται υπόψη για τους σκοπούς προσμέτρησης του χρόνου της προθεσμίας και/ή παραγραφής.  
Η τροπολογία αυτή εκπηγάζει από τον κίνδυνο, που ελλοχεύει αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των δικαστηρίων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και της σε μεγάλο βαθμό πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων, να διαγραφούν αγώγιμα δικαιώματα παρά τις εξαιρέσεις που υπάρχουν για καταχώρηση αγωγών, αιτήσεων που έχουν χρόνο προθεσμίας, σύμφωνα με τον κ.Γεωργίου. Με λίγα λόγια, πρόσθεσε, αναστέλλονται οι προθεσμίες που υπάρχουν σε νομοθετήματα ή κανονισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα.  
Είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα της εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. «Είναι ένα τεράστιο και πολυσυζητημένο θέμα. Αναμφίβολα δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Υπήρξε κοινή θέση σε πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Επιτροπή Νομικών να υπάρξει ένα πρώτο στάδιο εφαρμογής και εισαγωγής της ηλεκτρονικής καταχώρησης στο πρωτοκολλητείο όλων των αγωγών, αιτήσεων, δικογράφων ή οποιουδήποτε άλλου θέματος που σήμερα γίνεται με τη φυσική παρουσία προσώπων στο χώρο των πρωτοκολλητείων».  
«Προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, «ο Υπουργός Καινοτομίας, που ήταν παρών στη συνεδρία, υιοθέτησε αυτή την πρόταση μας και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για σχεδιασμό της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας από ομάδα του υπουργείου του, μας ανέφερε ότι χρειάζεται ένας χρόνος 6 με 8 εβδομάδων για να είναι έτοιμη αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα».
Όπως ανέφερε ο κ.Γεωργίου, «για να υποβοηθήσουμε το έργο του Υφυπουργού Καινοτομίας με πρόταση μας έχει υιοθετηθεί η συγκρότηση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Επιτρόπου Νομοθεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης.  (Πηγή: ΚΥΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Κενές θέσεις τεσσάρων (4) Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών στη Δικαστική Υπηρεσία

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Εξετάσεις Δικηγόρων περιόδου Φεβρουαρίου 2025: Ορίστηκε το πρόγραμμα

Πρόωρη αποπληρωμή στεγαστικού δανείου: Ο καταναλωτής μπορεί να ανακτήσει μέρος της προμήθειας χορήγησης του δανείου εάν δεν έχει ενημερωθεί ότι η προμήθεια αυτή δεν εξαρτάται από τη διάρκεια της σύμβασης (ΔΕΕ)

Εννέα (9) κενές μόνιμες θέσεις Πρωτοκολλητή στη Δικαστική Υπηρεσία