Αποδυναμωμένες λόγω covid-19 οι εταιρείες της ΕΕ : Ευάλωτες σε επιδοτούμενες ξένες εξαγορές

Οι εταιρείες της ΕΕ εμφανίζονται αποδυναμωμένες λόγω της κρίσης του COVID-19 και για το λόγο αυτό είναι περισσότερο ευάλωτες σε επιδοτούμενες ξένες εξαγορές. Οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού ισχύουν για όλους,όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συζήτηση της 17ης Ιουνίου 2020, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ξένες εταιρείες που επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις τους να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα έναντι ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ή και να τις εξαγοράσουν, εκμεταλλευόμενες τις οικονομικές τους δυσκολίες λόγω της κρίσης του COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την ίδια μέρα, την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε την πρωτοβουλία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεμιτού ανταγωνισμού.

Η διαβούλευση της Επιτροπής επικεντρώνεται στις γενικές στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις, αλλά και στις ξένες επιδοτήσεις που διευκολύνουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ή προσφέρουν αθέμιτο πλεονέκτημα στα πλαίσια υποβολής προσφορών για δημόσιες συμβάσεις.

"Η Κίνα δεν είναι το μόνο κράτος που προβαίνει σε μαζική εξαγορά εταιρειών οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας"δήλωσε ο Κριστόφ Χάνσεν (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο). "Για να διατηρήσουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την εμπορική μας πολιτική, πρέπει να την εξοπλίσουμε με τα εργαλεία που θα διασφαλίσουν την ενίσχυση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού", συμπλήρωσε.

"Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εις βάρος των αποδυναμωμένων επιχειρήσεων, τόνισε με τη σειρά της η Άγκνες Γιονχέριους (S&D, Ολλανδία). "Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που οι επιχειρήσεις μας εξαγοράζονται από εταιρείες που έχουν λάβει αθέμιτες επιδοτήσεις", πρόσθεσε.

Σε έκθεση σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών εταιρειών κρίσιμης σημασίας από εχθρικές εξαγορές.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ενίσχυση των κανόνων για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ΕΕ. Η ΕΕ υιοθέτησε σχετικό νομικό πλαίσιο το 2019, στόχος του οποίου είναι η προστασία κρίσιμων υποδομών και τεχνολογιών αλλά και ευαίσθητων πληροφοριών από επενδύσεις αυτού του τύπου. Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, τόνισε την έλλειψη διαφάνειας στις ξένες επιδοτήσεις: "Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνέλθουν από τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τρόπο όμως ελεγχόμενο και διαφανή... Προβληματιζόμαστε με τις ξένες επιδοτήσεις επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος, κι αυτός είναι ο λόγος που καλούμαστε σήμερα να αντιταχθούμε στον αθέμιτο ανταγωνισμό". (europarl.europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου