H πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Τελετή διαβεβαίωσης

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Περσεφόνης Παναγή, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται στη θέση αυτή από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες, προχωρώ στον διορισμό της κυρίας Περσεφόνης Παναγή στη θέση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεδομένης της βαρύνουσας σημασίας της εν λόγω θέσης, ως προς την τήρηση των προνοιών του Συντάγματος, των αρχών και των αξιών που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου, ως επίσης την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, ο διορισμός της κας Παναγή εδράστηκε:

  • Στις ακαδημαϊκές σπουδές και την άριστη νομική και επιστημονική της επάρκεια.
  • Την εμπειρία που αποκόμισε και την υψηλή αίσθηση ευθύνης που επέδειξε, εκτελώντας με επιτυχία τα καθήκοντά της, υπηρετώντας επί σειρά ετών τη δικαιοσύνη και τα δικαστικά έδρανα.
  • Το ακέραιο του χαρακτήρα της, με κύρια γνωρίσματα αυτού την ευσυνειδησία, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία.

Ως εκ τούτου, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας κα Παναγή, θα δικαιώσει στον μέγιστο βαθμό τις υψηλές προσδοκίες, τόσο τις δικές μου όσο και του συνόλου των πολιτών αλλά ιδιαίτερα και όσων πιστεύουμε στην ισότητα των φίλων, αφού ύστερα από 60 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας είστε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, από το 2013 και εντεύθεν, όπου επιτεύχθηκε ή προωθείται:

  • Ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
  • Η αύξηση του αριθμού των Δικαστών, με καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση, πρόσληψη και προαγωγή τους. Έχουν ήδη ψηφισθεί τα νομοσχέδια που καταθέσαμε για την Ίδρυση Σχολής για την Επιμόρφωση των Δικαστών.
  • Η αντιμετώπιση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων. Το πρόγραμμα άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.
  • Η προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice).
  • Η σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως, του Διοικητικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί από τον Ιανουάριου του 2016 και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας που λειτουργεί από τα μέσα του 2019.
  • Η σύσταση Εφετείου, Ναυτοδικείου, Ανώτατου Συνταγματικού και Εμπορικού Δικαστηρίου, ευελπιστώ θα την έχουμε θεσμοθετημένη τη σύσταση μέχρι προ του τέλους του έτους.
  • Η δημιουργία Σχολής Δικαστών.
  • Η δημιουργία Ειδικής Δικαιοδοσίας Εκδίκασης Διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.
  • Η επίλυση κτιριακών προβλημάτων με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 95 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ετοιμασία πρακτικών. Ευελπιστώ ότι θα γίνει κατορθωτό μαζί με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.
  • Η προώθηση της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου με την κατάθεση επτά σχετικών νομοσχεδίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και  στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Στέλιο Ναθαναήλ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: « Ο κ. Ναθαναήλ, μέσα από τον ζήλο, την εργατικότητα και την επάρκεια που επέδειξε,  όχι μόνο ως Πρόεδρος, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ευδόκιμης θητείας του στην υπηρεσία της δικαιοσύνης του τόπου μας, συνέβαλε ουσιαστικά στην προαγωγή, αλλά και τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του δικαστικού συστήματος, τις οποίες προανέφερα».

Από την πλευρά της η κα Παναγή, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «προτεραιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, τομέας στον οποίο ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν και παραμένει πρωταγωνιστικός».

Πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών έργων, αναγκαίων για την αποτελεσματική ανταπόκριση των δικαστηρίων μας στην αποστολή τους, θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αρωγή και συνεργασία και των άλλων δύο πολιτειακών εξουσιών, εκτελεστικής και νομοθετικής». (πηγή:pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Δικαστική απόφαση για ελαττωματικό αερόσακο: ο προμηθευτής μπορεί να θεωρηθεί ως παραγωγός αν η επωνυμία του συμπίπτει με το σήμα που έχει επιθέσει ο κατασκευαστής στο προϊόν

Τροποποίηση στο Σύνταγμα: Προσθήκη νέου άρθρου 7Α

Οι εργοδότες των οικιακών μισθωτών οφείλουν να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε οικιακού βοηθού που απασχολούν (ΔΕΕ)

Προκήρυξη κενής θέσης Δικαστή από την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας