Επιμέτρηση και Επιβολή Ποινών σε Υποθέσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών: Αρχές και Ποινολογικές Πτυχές

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει ερευνητικό σεμινάριο με θέμα "Επιμέτρηση και Επιβολή Ποινών σε Υποθέσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών: Αρχές και Ποινολογικές Πτυχές", την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 18:00-20:00. 
Ομιλήτρια: Διδακτορική Φοιτήτρια Καλλισθένη Κίτσιου 
Συντονιστής Σεμιναρίου: Ομότιμος Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής 

Στην παρουσίαση θα εξετασθούν οι Αρχές και Ποινολογικές Πτυχές της Επιβολής Ποινών, εστιάζοντας στα Αδικήματα Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Στόχος είναι η παρουσίαση των βασικότερων ποινολογικών σκοπών, αλλά και σημαντικών πτυχών της επιβολής ποινών σε συνάρτηση με τα Αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα των αδικημάτων και να τονιστεί η ανάγκη επιβολής ποινών ανάλογων της σοβαρότητας των αδικημάτων και των ειδικών περιστατικών τους. Ειδική μνεία θα γίνει και στις συνέπειες που επιφέρει η εγκληματική πράξη στο θύμα. Εξετάζοντας τα παραπάνω, καταλήγουμε στα εξής ερωτήματα: Ποιο σκοπό τελικά πρέπει να εξυπηρετεί η ποινή που επιβάλλεται στους σεξουαλικούς δράστες εναντίον παιδιών; Σε ποιο βαθμό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του κατηγορούμενου στην επιμέτρηση της ποινής; Σε ποιο βαθμό πρέπει να εξετάζονται και να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της εγκληματικής πράξης στα παιδιά – θύματα;

Βιογραφικό Ομιλήτριας:

Η Καλλισθένη Κίτσιου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή, κυρίου Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους και του Ομότιμου Καθηγητή, κυρίου Ανδρέα Καπαρδή. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει και αξιολογεί την Επιμέτρηση και Επιβολή Ποινών σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Είναι απόφοιτη (LLB) του τμήματος Νομικής του University of Surrey και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ποινική Δικαιοσύνη (LLM in Criminal Justice) στο University of Nottingham. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής επικεντρώθηκε στην Αντεξέταση των παιδιών στο Δικαστήριο (‘Adversarial Cross-Examination of Child Witnesses in England and Wales: Time for Fundamental Changes?’). Είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος και μέλος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2016. Μεταξύ των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, βίας στην οικογένεια, γυναικοκτονίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, τα δικαιώματα του παιδιού, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές ποινικό δίκαιο, τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα και οι αρχές Επιμέτρησης και επιβολής ποινών. Είναι γνώστρια της Ελληνικής, Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.. 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα Ελληνικά. 

Συμμετοχή: Είναι απαραίτητο να γίνει ατομική εγγραφή σε αυτό το σύνδεσμο ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση στο Zoom meeting του σεμιναρίου. 

Σχόλια

Top Legal Stories

Δικαστική απόφαση για ελαττωματικό αερόσακο: ο προμηθευτής μπορεί να θεωρηθεί ως παραγωγός αν η επωνυμία του συμπίπτει με το σήμα που έχει επιθέσει ο κατασκευαστής στο προϊόν

Τροποποίηση στο Σύνταγμα: Προσθήκη νέου άρθρου 7Α

Οι εργοδότες των οικιακών μισθωτών οφείλουν να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε οικιακού βοηθού που απασχολούν (ΔΕΕ)

Προκήρυξη κενής θέσης Δικαστή από την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας