Δικηγόροι και Δικηγορικές Εταιρείες οφείλουν να τηρούν τον Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης : Ανακοίνωση του ΠΔΣ

Tην αναγκαιότητα γνώσης και τήρησης του Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης υπενθυμίζει στα μέλη του δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο του ΠΔΣ στη χθεσινή συνεδρίασή του ημερ. 17 Ιανουαρίου 2022 επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα που έχει καταδείξει το Ερωτηματολόγιο της πρώτης Παγκύπριας έρευνας για τους νέους δικηγόρους, που πραγματοποίησε η Επιτροπή Νέων Δικηγόρων του ΠΔΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και υιοθέτησαν σειρά αποφάσεων και δράσεων.

Μια εξ αυτών αφορά στην ενδυνάμωση της συλλογικής προσπάθειας για εξάλειψη της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι γύρω στο 9% του συνολικού δείγματος (περίπου 10% των γυναικών και περίπου 5% των ανδρών) έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση αλλά το 93% περίπου των ερωτηθέντων δεν κατήγγειλε ποτέ το περιστατικό. Επίσης, ένα ποσοστό 42% των ερωτηθέντων περίπου δήλωσε ότι έχει υποστεί ηθικά παρενοχλητική/παραβιαστική συμπεριφορά (mobbing) στον χώρο εργασίας, με το 48% περίπου των γυναικών να απαντά θετικά στη σχετική ερώτηση.

Ο ΠΔΣ υπενθυμίζει στα μέλη του την αναγκαιότητα γνώσης και τήρησης του Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης.

Ο πρότυπος Κώδικας Πρακτικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης ετοιμάστηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση και του Τμήματος Εργασίας και έχει τεθεί σε εφαρμογή δυνάμει του εδαφίου (4) του άρθρου 12 του «Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ν. 205(Ι)/2002)». Οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής παρενόχλησης, παρενόχλησης ή άλλης άμεσης ή έμμεσης δυσμενής μεταχείρισης λόγω απόκρουσης σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενόχλησης ή λόγω υποβολής καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση, η οποία εμπίπτει στις πρόνοιες του Ν. 205(Ι)/2002, συνιστά ποινικό αδίκημα (άρθρο 30).

Συνεπώς, ο Κώδικας ορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, εν προκειμένω των δικηγορικών εταιρειών, να προβαίνουν σε ενημέρωση του προσωπικού τους με στόχο τη διατήρηση ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η απουσία κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης σύμφωνα με τον νόμο συνιστά λόγο για να θεωρηθεί ότι ο εργοδότης δεν έπραξε το καθήκον του να ενεργήσει σε προληπτικό επίπεδο.  

Με γνώμονα τον σεβασμό της προσωπικότητας κάθε εργαζομένου, αποτελεί ευθύνη όλων μας η κατανόηση της δομής και των αρχών του Κώδικα και η ορθή εφαρμογή τους. Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί θεμελιώδη αρχή, και ως εκ τούτου διαρκής επιδίωξη του ΠΔΣ είναι η διαμόρφωση και διατήρηση ενός αρμονικού και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Για τον Κώδικα Πρακτικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης πατήστε ΕΔΩ»

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου