Επικινδυνότητα - Η διαδρομή μιας ''επικίνδυνης'' κατασκευής (Εγκληµατολογική προσέγγιση)

Επικινδυνότητα - Η διαδρομή μιας ''επικίνδυνης'' κατασκευής  (Εγκληµατολογική προσέγγιση) / Γασπαρινάτου Μαργαρίτα

H έννοια της επικινδυνότητας απασχολεί την εγκληµατολογική και ποινική θεωρία πάνω από έναν αιώνα, άλλοτε ως αυταπόδεικτη ιδιότητα του δράστη, άλλοτε ως «παιδική ασθένεια» της εγκληµατολογίας κι άλλοτε ως «στοιχείο πλαστό», µε αµφιλεγόµενη δικαιοκρατική συµβατότητα. Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, πρόκειται για µία έννοια που επιδεικνύει τεράστια στον χρόνο αντοχή, γεγονός που επαληθεύεται από την εµφατική της επανάκαµψη στις σύγχρονες νεο-θετικιστικές προσεγγίσεις, στις θεωρίες για την εγκληµατική ροπή της λεγόµενης υπο-τάξης (underclass), στις θεωρήσεις που εξοµοιώνουν την αταξία µε το έγκληµα, σε εγκληµατο-προληπτικές και αντεγκληµατικές στοχεύσεις µε αναφορά στην αχρήστευση (incapacitation) των δραστών, αλλά και σε προτάσεις ενίσχυσης µίας προληπτικής ποινικής καταστολής ή ακόµα εισαγωγής ενός «ποινικού δικαίου του εχθρού» ή ενός «δικαίου των κινδυνοποιών». Η µελέτη ιχνηλατεί τις κοινωνικές, επιστηµολογικές και θεωρητικές καταβολές της επικινδυνότητας, αµφισβητώντας την επιστηµονική της βάση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει τον ρόλο και τη λειτουργία της στη νοµιµοποίηση συγκεκριµένων αντιλήψεων και θεσµικών πρακτικών.

H Μαργαρίτα Γασπαρινάτου είναι εγκληµατολόγος, δικηγόρος, διδάσκουσα στη Νοµική Σχολή του ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης (πρόγραµµα ΕΣΠΑ) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο (Σ.Ε.Π.). Είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης και ∆ιδάκτωρ της Νοµικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Επιστηµονική Συνεργάτης στη Γενική Γραµµατεία για την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς, συµµετέχοντας ως Εθνική Εµπειρογνώµων στην Οµάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για την Καταπολέµηση της ∆ωροδοκίας Αλλοδαπών ∆ηµοσίων Λειτουργών σε ∆ιεθνείς Επι-χειρηµατικές Συναλλαγές (WGB), στην Οµάδα Επισκόπησης Εφαρµογής της Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών κατά της ∆ιαφθοράς (IRG, UNCAC) και στην Οµάδα Κρατών του Συµβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη ∆ιαφθορά (GRECO). Έχει συµµετάσχει σε νοµοπαρασκευαστικές επιτροπές κι ερευνητικά προγράµµατα, ενώ άρθρα της έχουν δηµοσιευθεί σε επιστηµονικά περιοδικά και συλλογικούς τόµους. Τα επιστηµονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στη θεωρητική εγκληµατολογία, την αντεγκληµατική πολιτική, τη νεανική παραβατικότητα, το σύστηµα ποινικής δικαιοσύνης, τη διαφθορά, το οικονοµικό και οργανωµένο έγκληµα. (εκδόσεις Τόπος/ Ιουλιος 2020)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Τροποποίηση στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο: Γνωστοποίηση όταν ικανοποιείται εγγεγραμμένη δικαστική απόφαση

Aλλαγές στο πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων - Ανάκληση προστίμων

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης Certiorari για την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου