Διοικητικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην Αlpha Bank Cyprus Ltd στο πλαίσιο εξέτασης διαφημίσεων της τράπεζας, διαπιστώνοντας αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Ειδικότερα, αντικείμενο εξέτασης της αυτεπάγγελτης έρευνας της Υπηρεσίας αποτέλεσε η νομιμότητα των διαφημίσεων της παραπάνω τράπεζας σχετικά με την προωθητική της ενέργεια «Alpha Drive Home», οι οποίες προωθούνται στους καταναλωτές με μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, facebook, διαδίκτυο, posters, one way stickers, leaflets) και οι οποίες αφορούν συμβάσεις πίστωσης, έτσι όπως αυτές ορίζονται στο Νόμο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία του 2017 .Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με την ολοκλήρωση της έρευνας της για τη διαφημιστική εκστρατεία της Τράπεζας «Alpha Drive Home» και αφού έλαβε υπ’ όψιν τις θέσεις/σχόλια της Τράπεζας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω διαφημίσεις πράγματι αντίκεινται στις διατάξεις των σχετικών νομοθεσιών και Κ.Δ.Π.
Στην προωθητική ενέργεια της Τράπεζας «Alpha Drive Home» συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:
➢ Οι διαφημίσεις τύπου Facebook post, Poster (out) και Web Banner, καθώς και η μια ραδιοφωνική διαφήμιση και οι δύο τηλεοπτικές (σύντομη και εκτενής) επιδιώκουν να επηρεάσουν τη στάση του καταναλωτή ως προς τη διαφημιζόμενη πίστωση μέσω ασάφειας και παράλειψης και παράλληλα, περιέχουν κείμενο που δεν είναι σαφές και ακριβές και είναι παραπλανητικό. Κατά συνέπεια, υπάρχει παράβαση του εδαφίου (1) του άρθρου 10 του Νόμου, καθώς και των υποπαραγράφων (α) και (β) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018. Επίσης, διαπιστώνεται παράβαση του εδαφίου (2) του άρθρου 10 του Νόμου, καθώς η διατύπωση των επίμαχων διαφημίσεων ενδέχεται να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες στους καταναλωτές όσον αφορά το κόστος της πίστωσης. Ταυτόχρονα, εντοπίζεται παράβαση στα εδάφια (1) και (2) του άρθρου 7 του Μέρους ΙΙ του περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμου (Ν. 112(Ι)/2021), τα οποία αφορούν στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καθώς οι υπό κρίση διαφημίσεις παραλείπουν ουσιώδεις πληροφορίες που χρειάζεται ο μέσος καταναλωτής για να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση συναλλαγής, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να τον οδηγήσουν να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία διαφορετικά δεν θα ελάμβανε. Επίσης, παρέχουν ουσιώδεις πληροφορίες κατά τρόπο ασαφή. Τέλος, διαπιστώνεται παράβαση των υποπαραγράφων (στ), (η) και (θ) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018 καθώς οι διαφημίσεις δεν περιλαμβάνουν τις αναγκαίες, για την περίπτωση, προειδοποιητικές δηλώσεις.
➢ Για τη διαφήμιση τύπου one way stickers ισχύουν οι πιο πάνω παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα η υπό κρίση διαφήμιση δεν διευκρινίζει/διαχωρίζει με τρόπο σαφή για τον καταναλωτή τις δύο διαφημιζόμενες πιστώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει συγκάλυψη του τύπου και της φύσης των διαφημιζόμενων πιστώσεων και κατ’ επέκταση παράβαση της υποπαραγράφου (γ) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018.
➢ Στην έντυπη διαφήμιση (καταχώριση) καθώς και στο leaflet (μονόφυλλο), επίσης δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προειδοποιητικές δηλώσεις και ως εκ τούτου,διαπιστώνεται παράβαση των υποπαραγράφων (στ), (η) και (θ) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018.
Η ΥΠΚ, με την απόφαση της ημερ. 26/10/2022, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της διαφημιστικό υλικό και όλες τις θέσεις και απόψεις της Τράπεζας, της επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (€20.000).
Σχόλια