Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης η Κύπρος - Μέτριο το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων

H Κύπρος παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως προς το χρόνο που απαιτείται για την επίλυση αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων, η Κύπρος για το 2022 έχει την χειρότερη επίδοση στην ΕΕ με περίπου 750 ημέρες.

Μακράν την χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Κύπρος και στον εκτιμώμενο χρόνο επίλυσης δικαστικών αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό για το έτος 2022, με χρόνο επίλυσης τις 1750 ημέρες, σχεδόν διπλάσιο χρόνο από την δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει η Ιταλία.

Στον εκτιμώμενο χρόνο επίλυσης διοικητικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό, το 2022, απαιτούνται περίπου 450 ημέρες , που αποτελεί την 8η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Ωστόσο στο χρόνο επίλυσης των διοικητικών διαφορών σε δεύτερο βαθμό απαιτούνται περίπου 2250 ημέρες , αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη με την Κύπρο να λαμβάνει ακόμη μια αρνητική πρωτιά.

Eπίσης είναι ενδεικτικό ότι η Κύπρος παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών στο δείκτη με τις πραγματικές κρατικές δαπάνες για τη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης (εξαιρουμένων των φυλακών) ανά κάτοικο (δείκτης 33 της έκθεσης) και ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. (δείκτης 34 της έκθεσης).

Ως προς το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Κύπρο, αυτό παραμένει μέτριο τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τις επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 για το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με αυτή, συνολικά, το 49 % του γενικού πληθυσμού και το 47 % των επιχειρήσεων θεωρούν το επίπεδο ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και των δικαστών «αρκετά ή πολύ καλό» το 2024 (Δείκτες 51 και 53). Η αντίληψη του ευρέος κοινού όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει σημειώσει επιδείνωση σε σύγκριση με το 2023 (54 %), καθώς και σε σύγκριση με το 2020 (55 %). Η αντίληψη των επιχειρήσεων όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει σημειώσει βελτίωση σε σχέση με το 2023 (44 %), αλλά είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι το 2020 (48 %) . (cylegalnews.com/europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανάλυση του Νόμου περί Προώθησης και Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού (21(I)/2018)

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας

Κενή μόνιμη θέση Ανώτερου Λειτουργού Νομικών Θεμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Το δικαίωμα πληροφόρησης του εγγυητή δανείου και το ειδικό δικαίωμα πρόσβασης στην κατάσταση λογαριασμού του δανείου

Κενή μόνιμη θέση Λειτουργού Πανεπιστημίου (Νομικά Θέματα) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου