Φυλακές Κύπρου: Κακές συνθήκες διαβίωσης, υπερπληθυσμό και βία μεταξύ των κρατουμένων αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας ( CPT ) διαπιστώνει ότι η κατάσταση των φυλακών στην Κύπρο είχε επιδεινωθεί σημαντικά από την προηγούμενη επίσκεψή της το 2017.

Τα αυξημένα επίπεδα υπερπληθυσμού έχουν οδηγήσει σε κακές συνθήκες διαβίωσης και αυξημένα επίπεδα βίας μεταξύ κρατουμένων. Η έλλειψη επιχειρησιακού προσωπικού των φυλακών πρώτης γραμμής μόνο επιδείνωσε την κατάσταση. Ο υπερπληθυσμός ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης σημαντικού αριθμού ατόμων που κρατούνται για σύντομες ποινές και μεγάλου αριθμού προσώπων υπό κράτηση. Η έκθεση συνιστά στις αρχές να επανεξετάσουν επειγόντως τους λόγους για τη φυλάκιση αυτών των ομάδων μαζί με την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος.

Με βάση την περιοδική επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 9 και 17 Μαΐου 2023, η έκθεση επικεντρώθηκε στη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησης των ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και των ατόμων που κρατούνται βάσει της μεταναστευτικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων στο Κέντρο Κράτησης Μενόγιας και στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα. Εξέτασε επίσης τη μεταχείριση ατόμων που στερήθηκαν την ελευθερία τους από την αστυνομία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων δεν παραπονέθηκε στην αντιπροσωπεία για κακομεταχείριση από το προσωπικό. Ωστόσο, η CPT έλαβε έγινε δέκτης ισχυρισμών ότι το προσωπικό χαστούκιζε κρατούμενους ως άτυπη τιμωρία για καθυστερημένη επιστροφή στα κελιά τους. Λήφθηκαν επίσης διάφορες καταγγελίες για λεκτική –συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής– κακοποίηση σε ξένους υπηκόους κρατουμένους από το προσωπικό.

Η έκθεση αφηγείται ακόμα περιπτώσεις σοβαρής βίας μεταξύ κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός κρατουμένου τον Οκτώβριο του 2022. Κατά συνέπεια, οι κρατούμενοι φοβούνταν για τη δική τους ασφάλεια. (πηγή coe.int)

Δείτε μια περίληψη της Έκθεσης εδώ

Δείτε την Εκθεση εδώ

Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ

Διαβάστε: Παραμένει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης η Κύπρος

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στους Κανονισμούς περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων

Προκήρυξη θέσεων στη Δικαστική Υπηρεσία: Δύο θέσεις δικαστών Εφετείου

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε γνωστή υπεραγορά για αθέμιτη εμπορική πρακτική

Πρόσληψη έξι (6) Επιστημονικών Συνεργατών για τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ετήσιο μισθό €61.397

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας