Οι νέες τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας - Ποιά Έντυπα αλλάζουν (Τροποποιητικός Κανονισμός αρ.1 /2024)

Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2024 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 26 Ιουλίου 2024 επιφέρει τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας.

Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές αυτές παρατίθενται παρακάτω:

Μέρος 7 -Τρόπος Έναρξης Διαδικασίας: Εντυπο Απαίτησης

Η παράγραφος (4) του κανονισμού 1 του Μέρους 7 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται ως ακολούθως: (α) με τη διαγραφή της λέξης «οφείλει» στη δεύτερη γραμμή· (β) με την προσθήκη μετά τις λέξεις «σε άλλη δικαιοδοσία,» στη δεύτερη γραμμή, της φράσης «ή σε σχέση με διαιτητική διαδικασία που λαμβάνει ή θα λάβει χώρα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, δύναται»

Η νέα διατύπωση:

(4) Πρόσωπο το οποίο επιζητεί θεραπεία από το δικαστήριο πριν από την έναρξη διαδικασίας ή σε σχέση με διαδικασία η οποία λαμβάνει ή θα λάβει χώρα σε άλλη δικαιοδοσία, ή σε σχέση με διαιτητική διαδικασία που λαμβάνει ή θα λάβει χώρα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, δύναται οφείλει να υποβάλει αίτηση δυνάμει του Μέρους 23.

Μέρος 8 Κανονισμός 9: Διαχείριση Απαίτησης

Η παράγραφος (1) του κανονισμού 9 του Μέρους 8 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται ως ακολούθως: (α) με τη διαγραφή των λέξεων «τη γραπτή μαρτυρία» στη δεύτερη γραμμή της υποπαραγράφου (β) και την αντικατάστασή τους με τις λέξεις «την ένσταση»· (β) με τη διαγραφή των λέξεων «γραπτή μαρτυρία» στην υποπαράγραφο (γ) και την αντικατάστασή τους με τη λέξη «ένσταση».

Η νεα διατύπωση:

8.9. Διαχείριση απαίτησης

(1) Το δικαστήριο ορίζει ημερομηνία για διαχείριση της απαίτησης κατόπιν αίτησης διαδίκου ή αυτεπάγγελτα, όσο συντομότερα αυτό είναι εφικτό μετά που ο εναγόμενος:

(α) έχει καταχωρίσει σημείωμα εμφάνισης δηλώνοντας ότι δεν αμφισβητεί την απαίτηση ή μέρος αυτής· ή

(β) έχει καταχωρίσει σημείωμα εμφάνισης δηλώνοντας ότι αμφισβητεί την απαίτηση και έχει καταχωρίσει την ένσταση γραπτή μαρτυρία· ή

(γ) παρέλειψε να καταχωρίσει σημείωμα εμφάνισης ή ένσταση γραπτή μαρτυρία.

Μέρος 22- Δηλώσεις Αληθείας

Η παράγραφος (8) του κανονισμού 1 του Μέρους 22 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται με την προσθήκη μετά τις λέξεις «πιο πάνω.» στη δεύτερη γραμμή, της φράσης «Η υπογεγραμμένη από δικηγόρο δήλωση αληθείας δηλώνει την πεποίθηση του πελάτη του δικηγόρου και όχι του ιδίου του δικηγόρου.».

Η νέα διατύπωση:

(8) Όταν διάδικος εκπροσωπείται από δικηγόρο, ο δικηγόρος δύναται να υπογράψει τη δήλωση αληθείας εκ μέρους του διαδίκου σε σχέση με τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στον κανονισμό 22(1)(α), (β) και (δ) πιο πάνω. Η υπογεγραμμένη από δικηγόρο δήλωση αληθείας δηλώνει την πεποίθηση του πελάτη του δικηγόρου και όχι του ιδίου του δικηγόρου. Υπογράφοντας, ο δικηγόρος οφείλει να αναφέρει την ιδιότητα με την οποία υπογράφει και το όνομα του δικηγορικού οίκου όπου είναι κατάλληλο.

Μέρος 23 -Γενικοί Κανόνες για αιτήσεις έκδοσης δικαστικών διαταηγμάτων

Ο κανονισμός 2 του Μέρους 23 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται με την προσθήκη αμέσως μετά την παράγραφο (3) αυτού, της ακόλουθης νέας παραγράφου (4): 

«(4) Αίτηση για ενδιάμεσες θεραπείες δυνάμει του Μέρους 25, σε σχέση με δικαστική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται ή θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό ή διαιτητική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται ή θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, δύναται να υποβληθεί δυνάμει του παρόντος Μέρους, με ανάλογες προσαρμογές και μπορεί να καταχωριστεί χωρίς ειδοποίηση εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού 6 του παρόντος Μέρους.».

Μέρος 41 Κανονισμός 6 (Εφέσεις- Διαφοροποίηση προθεσμίας)

Η παράγραφος (1) του κανονισμού 6 του Μέρους 41 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται με την προσθήκη μετά τις λέξεις «ή στο Εφετείο.» στη δεύτερη γραμμή, της φράσης «Η αίτηση υποβάλλεται πρώτα στο κατώτερο δικαστήριο και σε περίπτωση απόρριψης, στο Εφετείο.».

Η νέα διατύπωση:

41.6. Διαφοροποίηση προθεσμίας

(1) Αίτηση για διαφοροποίηση προθεσμίας για καταχώριση ειδοποίησης έφεσης, υποβάλλεται στο κατώτερο δικαστήριο ή στο Εφετείο. Η αίτηση υποβάλλεται πρώτα στο κατώτερο δικαστήριο και σε περίπτωση απόρριψης, στο Εφετείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Έντυπα με αριθμό 4, 7 και 53 αντικαταστάθηκαν με νέα.

Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ από τις 26.7.2024

Δείτε όλες τις αλλαγές και τα νέα έντυπα εδώ

Ακολουθήστε το Cyprus Legal News στο Facebook ΕΔΩ και στο Instagram ΕΔΩ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλό νομικό website, το μόνο που αξίζει στην Κύπρο, Συγχαρήτηρια!

Top Legal Stories

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Παραμερίστηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία δεν διορίστηκε αιτητής στη θέση Επαρχιακού Δικαστή: Διαπιστώθηκε ελλιπής έρευνα

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077

Τροποποίηση στους Κανονισμούς περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων