Τροποποιήσεις στον περί Δικαστηρίων Νόμο (Τροποποιητικός Νόμος 107(Ι)/2024)

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος 107(Ι) του 2024 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 26.7.2024, τροποποιεί τον βασικό περί Δικαστηρίων Νόμο. 

Οι τροποποιήσεις είναι οι παρακάτω:

1. Τροποποίηση του άρθρου 6 του βασικού νόμου (Διορισμός δικαστών Επαρχιακού Δικαστηρίου)

Το άρθρο 6 του βασικού νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση του εδαφίου (3), με το ακόλουθο εδάφιο: 

«(3) Σε οποιονδήποτε χρόνο, τα Επαρχιακά Δικαστήρια στη Δημοκρατία στελεχώνονται από ικανοποιητικό αριθμό Προέδρων Επαρχιακών Δικαστηρίων, Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και Επαρχιακών Δικαστών, ως το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, στη βάση του εκάστοτε προϋπολογισμού της Δημοκρατίας.».

2. Τροποποίηση του άρθρου 25 του βασικού νόμου (Εφέσεις)

Το άρθρο 25 του βασικού νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση της παραγράφου (β) του εδαφίου (1), με την ακόλουθη παράγραφο: 

«(β) ενδιάμεσο διάταγμα (απαγορευτικό, διηνεκές ή προστακτικό) ή διάταγμα διορισμού παραλήπτη, τα οποία διατάγματα εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου, και».

Η νέα διατύπωση του α.25(1):

25.-(1) Τηρουμένου οποιουδήποτε διαδικαστικού κανονισμού, σε έφεση ενώπιον, ως νόμος ήθελε ορίσει του Εφετείου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπόκειται-

(α) Κάθε τελική απόφαση ή διαταγή δικαστηρίου που ασκεί πολιτική δικαιοδοσία,

(β) ενδιάμεσο διάταγμα (απαγορευτικό, διηνεκές ή προστακτικό) ή διάταγμα διορισμού παραλήπτη, τα οποία διατάγματα εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου, και

(β) απαγορευτικά ή προστακτικά διατάγματα (παρεμπίπτοντα ή διηνεκή) ή διατάγματα διορισμού παραλήπτη που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου, και

(γ) ενδιάμεσες αποφάσεις, ανεξαρτήτως του κατά πόσον αυτές είναι καθοριστικές ή δηλωτικές για τα δικαιώματα των διαδίκων:

Νοείται ότι, σε κάθε περίπτωση, διάδικος δεν  αποστερείται του δικαιώματος να εγείρει ζητήματα που αφορούν οποιαδήποτε ενδιάμεση απόφαση στο στάδιο της έφεσης εναντίον της τελικής απόφασης:

Νοείται περαιτέρω ότι, έφεση εναντίον ενδιάμεσης απόφασης δύναται να εκδικάζεται από έναν (1) μόνο δικαστή του, κατά περίπτωση, αρμόδιου δικαστηρίου.

3. Τροποποίηση του άρθρου 32 του βασικού νόμου (Διατάγματα και Παραλήπτες)

Το άρθρο 32 του βασικού νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση στο εδάφιο (1) της φράσης «απαγορευτικό, ενδιάμεσο, διηνεκές, ή προστακτικό διάταγμα» (δεύτερη και τρίτη γραμμή), με τη φράση «ενδιάμεσο διάταγμα (απαγορευτικό, διηνεκές, ή προστακτικό)». 

Σχόλια

Top Legal Stories

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Παραμερίστηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία δεν διορίστηκε αιτητής στη θέση Επαρχιακού Δικαστή: Διαπιστώθηκε ελλιπής έρευνα

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077

Τροποποίηση στους Κανονισμούς περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων