Τροποποιήσεις στο Νόμο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και τις Διαδικασίες Παράδοσης Εκζητουμένων

Ο περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τροποποιητικός) Νόμος 93(Ι) του 2024, δημοσιευθείς στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 19.7.2024 , τροποποιεί τον βασικό νόμο.

Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν στα άρθρα 23 και 24 του Νόμου και αποτυπώνονται παρακάτω με έντονη γραφή:

Άρθρο 23 - Προθεσμίες της εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

(1) Στην περίπτωση που ο εκζητούμενος έχει συγκατατεθεί στην παράδοσή του, ο αρμόδιος Επαρχιακός Δικαστής αποφασίζει για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός δέκα (10) ημερών από τη δήλωση συγκατάθεσης του εκζητουμένου.

(2) Στην περίπτωση που ο εκζητούμενος δεν συγκατατίθεται στην παράδοσή του, η τελεσίδικη απόφαση για την εκτέλεση του εντάλματος λαμβάνεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη σύλληψη του εκζητουμένου.

(3) Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορεί να εκτελεσθεί εντός των προβλεπομένων στα εδάφια 1 και 2 προθεσμιών, το Δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση ενημερώνει αμέσως, μέσω της Κεντρικής Αρχής, τη δικαστική αρχή έκδοσης αναφέροντας τους σχετικούς λόγους. Στις περιπτώσεις αυτές, οι προθεσμίες μπορεί να παραταθούν μέχρι τριάντα (30) ημέρες.

(4) Όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η δικαστική αρχή που αποφασίζει για την εκτέλεση του εντάλματος, περιλαμβανομένου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετείου σε περίπτωση έφεσης, δεν μπορεί να τηρήσει τις προβλεπόμενες στο παρόν άρθρο προθεσμίες, ενημερώνει σχετικά την “Eurojust”, αναφέροντας τους λόγους της καθυστέρησης.

(5) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, η διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης διεξάγεται χωρίς καθυστέρηση.

Άρθρο 24 - Ένδικο μέσο κατά την απόφασης

(1) Σε περίπτωση μη συγκατάθεσης του εκζητουμένου επιτρέπεται η άσκηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο Εφετείο επί νομικών σημείων μόνο, από τον εκζητούμενο ή το Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της οριστικής απόφασης του αρμοδίου Δικαστή, εντός 3 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.

(2)(α) Το Ανώτατο Δικαστήριο Εφετείο καθορίζει τις προθεσμίες ακρόασης της έφεσης και έκδοσης της απόφασης με διαδικαστικό κανονισμό που εκδίδει δυνάμει του άρθρου 39, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του άρθρου 23.

(β) Ο εκζητούμενος κλητεύεται αυτοπροσώπως ή μέσω αντικλήτου, όπως ήθελε καθορισθεί με διαδικαστικό κανονισμό που εκδίδεται από το Ανώτατο Δικαστήριο δυνάμει του άρθρου 39.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος λογίζεται ότι τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2023.

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανάλυση του Νόμου περί Προώθησης και Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού (21(I)/2018)

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας

Κενή μόνιμη θέση Ανώτερου Λειτουργού Νομικών Θεμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Το δικαίωμα πληροφόρησης του εγγυητή δανείου και το ειδικό δικαίωμα πρόσβασης στην κατάσταση λογαριασμού του δανείου

Κενή μόνιμη θέση Λειτουργού Πανεπιστημίου (Νομικά Θέματα) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου