Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε γνωστή υπεραγορά για αθέμιτη εμπορική πρακτική

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ διοικητικό πρόστιμο ύψους τριάντα χιλιάδων ευρώ (€30.000), για παράβαση του περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμου του 2021.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε παράβαση από τον εμπορευόμενο του άρθρου 5(2)(γ), όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 6 του παραπάνω Νόμου καθώς, η υπό διερεύνηση εμπορική πρακτική περιλάμβανε εσφαλμένες πληροφορίες και ήταν επομένως αναληθής και εξαπατούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να εξαπατήσει τον μέσο καταναλωτή, όσο αφορά την ποσότητα του προϊόντος και την τιμή του, και ούτως ή άλλως, τον οδηγούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία, διαφορετικά, δε θα ελάμβανε. 
Αναφέρεται συγκεκριμένα: "Η παράβαση εστιάζεται στο γεγονός ότι, στο διαφημιστικό φυλλάδιο του εμπορευόμενου, στο οποίο διαφημίζονταν προσφορές προϊόντων οι οποίες θα ίσχυαν την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, η επιγραφή που συνόδευε το προϊόν (σημειώνεται ότι επρόκειται για φιλετάκια κοτόπολου) περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες, αφού η τιμή των €4,69 στην πραγματικότητα ίσχυε για συσκευασία εξακοσίων γραμμαρίων και όχι ενός κιλού, όπως αναφερόταν στο φυλλάδιο. Αυτό δημιουργούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να δημιουργήσει στο μέσο καταναλωτή την παραπλανητική εντύπωση ότι η ποσότητα της συσκευασίας ήταν κατά τετρακόσια γραμμάρια περισσότερη και τον οδηγούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να τον οδηγήσει να επισκεφθεί την υπεραγορά ή/και να αγοράσει το προϊόν. Η παράβαση εστιάζεται επίσης στο γεγονός ότι διαφήμιση συνοδευόταν από την σημείωση «έως 3 συσκ. / up to 3 packages», αλλά όσοι καταναλωτές αγόρασαν τρείς συσκευασίες επωφελήθηκαν μικρότερης έκπτωσης από την διαφημιζόμενη, και συγκεκριμένα €1,32 ανά συσκευασία και όχι €1,58 ανά συσκευασία, όπως προέκυπτε από την αναφερόμενη ως αρχική και τελική τιμή του προϊόντος στο φυλλάδιο. Ως εκ τούτου, η τελική τιμή ανά προϊόν που υπολογιζόταν στο ταμείο ήταν εσφαλμένη στις περιπτώσεις όπου κάποιος καταναλωτής αγόραζε ταυτόχρονα τρείς συσκευασίες και αυτό δημιουργούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να δημιουργήσει στον μέσο καταναλωτή την παραπλανητική εντύπωση ότι σε περίπτωση που αγόραζε τρείς συσκευασίες θα λάμβανε μεγαλύτερη έκπτωση από όση θα λάμβανε στην πραγματικότητα. Αυτό τον οδηγούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να τον οδηγήσει να επισκεφθεί την υπεραγορά ή/και να αγοράσει το προϊόν". (πηγή: consumer.gov.cy/photo freepik.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Παραμερίστηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία δεν διορίστηκε αιτητής στη θέση Επαρχιακού Δικαστή: Διαπιστώθηκε ελλιπής έρευνα

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077

Τροποποίηση στους Κανονισμούς περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων