Οδηγία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 26 Ιουλίου 2024 Οδηγία σχετικά με τον περί περί Δικαστηρίων Νόμο του 1960, Ν. 14/1960 (άρθρα 22Γ και 22Δ) και Συμπληρωματική Οδηγία στις 29 Ιουλίου 2024.

Η Οδηγία ημερ. 26/7/2024 έχει ως ακολούθως:

"Δεδομένης της πρόσφατης τροποποίησης του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960, Ν. 14/1960 («ο Νόμος») που έγινε με τον τροποποιητικό νόμο, Ν. 152(Ι)/2023 («ο τροποποιητικός Νόμος»), και η οποία προνοεί για τη δυνατότητα εκδίκασης απαιτήσεων που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις από καθορισμένους δικαστές στους οποίους έχει ανατεθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών και επειδή ήδη εκκρεμούν ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων υποθέσεις τέτοιας φύσης, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει την ακόλουθη Οδηγία: 

1. (α) Σχετικά με τις εκκρεμούσες υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε διαφορές που προβλέπονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 22Γ του Νόμου και οι οποίες καταχωρίστηκαν πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του τροποποιητικού Νόμου και η ακρόαση των οποίων δεν έχει αρχίσει ακόμα, καλούνται οι δικηγόροι όπως υποβάλουν σχετική ειδοποίηση διαδίκου στο αρμόδιο πρωτοκολλητείο, δυνάμει του άρθρου 22Δ του Νόμου, ούτως ώστε η υπόθεση να τεθεί για συνέχιση ενώπιον ενός εκ των αρμοδίων δικαστών.

(β) Σχετικά με τις ήδη καταχωριστείσες υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε διαφορές που προβλέπονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 22Γ του Νόμου και οι οποίες καταχωρήθηκαν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του τροποποιητικού Νόμου αλλά πριν από τη δημοσίευση του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικού) (Αρ. 1) Διαδικαστικού Κανονισμού του 2024, και η ακρόαση των οποίων δεν έχει αρχίσει ακόμα, οι οδηγίες της παραγράφου 1(α), ανωτέρω, τυγχάνουν εφαρμογής. 

2. Υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε διαφορές που προβλέπονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 22Γ του Νόμου και καταχωρούνται στο αρμόδιο πρωτοκολλητείο από την ημερομηνία δημοσίευσης του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικού) (Αρ. 1) Διαδικαστικού Κανονισμού του 2024, καλούνται οι δικηγόροι όπως, κατά τη συμπλήρωση του κατάλληλου Εντύπου Απαίτησης (Έντυπο αρ. 4 ή αρ. 7), υποδεικνύουν, στο καθορισμένο σημείο, κατά πόσο η απαίτηση αφορά σε απαίτηση δυνάμει του άρθρου 22Γ του Νόμου. Η παρούσα Οδηγία ισχύει από την ημερομηνία ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

Δείτε την Οδηγία εδώ

Η Συμπληρωματική Οδηγία ημερ. 29/7/2024:

"Η παρούσα Οδηγία είναι συμπληρωματική της αρχικής Οδηγίας Ανωτάτου Δικαστηρίου (η «αρχική Οδηγία») που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 26 Ιουλίου, 2024. Οι δύο Οδηγίες πρέπει να διαβάζονται μαζί. 

1. Σε σχέση με τις εκκρεμούσες υποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 της αρχικής Οδηγίας, οι δικηγόροι καλούνται όπως καταχωρίσουν τη σχετική ειδοποίηση διαδίκου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 2024, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί η αρχική Οδηγία. 

2. Στη βάση της πληροφόρησης η οποία θα προκύψει, οι αρμόδιοι Πρωτοκολλητές να ενημερώσουν την Αρχιπρωτοκολλητή για τον αριθμό των σχετικών ειδοποιήσεων διαδίκου που έχουν καταχωριστεί. 

Η παρούσα Οδηγία ισχύει από την ημερομηνία ανάρτησής της στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

Δείτε τη Συμπληρωματική Οδηγία εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από Γενικό Ελεγκτή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Ανακοίνωση Εφόρου Εταιρειών για τις περιπτώσεις όπου ο πραγματικός δικαιούχος έχει αποβιώσει

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077