Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το τερματικό εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Λευκωσία κίνησε έρευνα για έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, με την υποψία απάτης στις προμήθειες, κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ και διαφθοράς.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία σημείου εισόδου για το φυσικό αέριο στην Κύπρο, επιτρέποντας στη χώρα να συνδεθεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, και συνεπάγεται κόστος 542 εκατομμυρίων ευρώ – εκ των οποίων περίπου 101 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF). Η κατασκευή, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση, στις 19 Ιανουαρίου 2024, έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με πιθανές παραβιάσεις κατά τη διαδικασία της προμήθειας και την επακόλουθη εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο LNG. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) απέστειλαν επίσης εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Αφού έλαβε αυτές τις πληροφορίες και τις εξέτασε λεπτομερώς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να κινήσει έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει τις συμβάσεις που ανατέθηκαν από τις δημόσιες αρχές.

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιφυλάχτηκε να δημοσιοποιήσεις περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο. (πηγή eppo.europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από Γενικό Ελεγκτή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Ανακοίνωση Εφόρου Εταιρειών για τις περιπτώσεις όπου ο πραγματικός δικαιούχος έχει αποβιώσει

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077