Καταχρηστικές πρακτικές αποκλεισμού από δεσπόζουσες επιχειρήσεις: Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την 1/8/2024 δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις όσον αφορά το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις καταχρηστικές πρακτικές αποκλεισμού από δεσπόζουσες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού Κύπρου, το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ) απαγορεύει στις δεσπόζουσες επιχειρήσεις να επιδίδονται σε καταχρηστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης συμπεριφοράς με την οποία αποκλείονται ανταγωνιστές από την αγορά. Παραδείγματα τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών αποκλεισμού από δεσπόζουσες επιχειρήσεις είναι η εξοντωτική τιμολόγηση, η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, η αποκλειστική αντιπροσωπεία και η άρνηση προμήθειας.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών έως τις 31/10/2024.

Επί του παρόντος, η Επιτροπή σχεδιάζει να οριστικοποιήσει εντός του 2025 το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις καταχρηστικές πρακτικές αποκλεισμού με βάση τις παρατηρήσεις που έλαβε στο πλαίσιο της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης.

Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υποβολής συνεισφοράς, διατίθενται εδώ:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_24_3623

(πηγή: http://www.competition.gov.cy/)

Σχόλια

Top Legal Stories

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από Γενικό Ελεγκτή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Ανακοίνωση Εφόρου Εταιρειών για τις περιπτώσεις όπου ο πραγματικός δικαιούχος έχει αποβιώσει

Θέση Πρώτου Κτηματολογικού Λειτουργού στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με μισθό από €57.077