Έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από Γενικό Ελεγκτή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

To Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δικάζοντας ως Συμβούλιο, αποφάσισε την παύση του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Το Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του πέραν των 200 σελίδων, έκρινε τον κ. Μιχαηλίδη "ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντά του", αποδίδοντάς του μεταξύ άλλων ότι είχε εσφαλμένη αντίληψη των αρμοδιοτήτων του, χωρίς αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση, με την συμπεριφορά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έδειξε περιφρόνηση προς τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Αντιδρούσε με απρέπεια και αδυνατούσε να αντιληφθεί ότι ο Εισαγγελέας λειτουργούσε στο πλαίσιο των εξουσιών του. 

Η συμπεριφορά Ελεγκτή, όπως ανεγνώσθη κατά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου, δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο σε αυτό που έπρεπε. Απαράδεκτη και επικίνδυνη για το κράτος δικαίου συμπεριφορά. Ακολούθησε τον λάθος δρόμο της αποδόμησης των γνωματεύσεων Εισαγγελέα και υπόσκαψής τους. Όφειλε να περιορίζεται στον επαναλαμβανόμενο έλεγχο αποφεύγοντας αντεγκλήσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής, συνεχίζει η απόφαση, θα έπρεπε και όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όχι να στήνει λαικά δικαστήρια και να προκαλεί διάβρωση της εμπιστοσύνης του θεσμού. Ο Ελεγκτής όχι απλώς πέρασε την γραμμή αλλά παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου. 

Υπενθυμίζεται ότι την αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω "ανάρμοστης συμπεριφοράς" είχε υποβάλει στο ΑΣΔ ο Γενικος Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ

(πηγή: philenews.com)



Σχόλια

Top Legal Stories

Νέες θέσεις εργασίας για Νομικούς, Δικηγόρους και συναφείς ειδικότητες (16/9/2024)

Μίσθωση υπηρεσιών δέκα (10) δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Ανακοίνωση Εφόρου Εταιρειών για τις περιπτώσεις όπου ο πραγματικός δικαιούχος έχει αποβιώσει

Καταχρηστικές ρήτρες: Έννοια του όρου «σημαντική ανισορροπία» εις βάρος του καταναλωτή (Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C-226/12)