To ΓΔΕΕ επικύρωσε τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος ρωσικής χρηματοπιστωτικής επιχείρησης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

 Σύμφωνα με την Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στις 11.9.2024 στην υπόθεση T-494/22 (NSD κατά Συμβουλίου) το Δικαστήριο επικυρώνει τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος της ρωσικής χρηματοπιστωτικής επιχείρησης NSD. 

Οι εθνικές αρχές οι οποίες εκτελούν τα περιοριστικά μέτρα οφείλουν να βεβαιωθούν ότι η επέμβαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας των πελατών επιχείρησης υποκείμενης στα εν λόγω μέτρα είναι σύμφωνη προς τον Χάρτη. 

Η NKO AO National Settlement Depository (NSD) είναι εταιρία ρωσικού δικαίου. Παρέχει υπηρεσίες αρχειοθέτησης και διατήρησης τίτλων ως κεντρικό αποθετήριο. Παρέχει επίσης χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων ως μη τραπεζικός πιστωτικός οργανισμός που διαθέτει άδεια παροχής υπηρεσιών τραπεζικού διακανονισμού. 

Τον Ιούνιο του 2022, η NSD καταχωρίσθηκε στους καταλόγους των προσώπων τα οποία υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, με συνέπεια να δεσμευθούν τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι της. 

Η καταχώρισή της NSD στους εν λόγω καταλόγους στηρίχθηκε στο γεγονός ότι είχε ουσιώδη ρόλο στη λειτουργία του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και, ως εκ τούτου, ότι προσέφερε υλική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσική Κυβέρνηση.

Η NSD ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει τις πράξεις με τις οποίες καταχωρίσθηκε και διατηρήθηκε στους καταλόγους των προσώπων τα οποία υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα. 

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της NSD. Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει, κατ’ αρχάς, ότι η NSD δεν απέδειξε ότι το Συμβούλιο υπέπεσε σε πλάνη εκτιμήσεως κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας έχον ουσιώδη ρόλο στη λειτουργία του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Εν συνεχεία, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η NSD παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ιδιαίτερης σημασίας τόσο στη Ρωσική Κυβέρνηση όσο και στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και ότι η γενικότερη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντική. 

Συγκεκριμένα, χάρη στη σημαντική, από ποσοτικής και ποιοτικής απόψεως, υλική ή οικονομική στήριξη που της παρέχει η NSD, η Ρωσική Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί χρηματοοικονομικούς πόρους για να συνεχίσει τις ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας. 

Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα της NSD ότι τα εις βάρος της περιοριστικά μέτρα είχαν ως συνέπεια τη δέσμευση των κεφαλαίων και των οικονομικών πόρων των πελατών της, οι οποίοι δεν υπόκεινται στα μέτρα αυτά, και ως εκ τούτου την προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας τους, το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν μπορεί να επικαλεσθεί, προς στήριξη της προσφυγής της, δικαίωμα ιδιοκτησίας που δεν της ανήκει. 

Πάντως, κατά την εξέταση αίτησης που έχει υποβληθεί από τέτοιους πελάτες με σκοπό την αποδέσμευση κεφαλαίων, βάσει παρεκκλίσεως την οποία έχει προβλέψει προς τούτο το Συμβούλιο, οι εθνικές αρχές, στις οποίες εναπόκειται η εκτέλεση των περιοριστικών μέτρων, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι η επέμβαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας των θιγόμενων πελατών πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 52 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι πελάτες αυτοί έχουν εξάλλου στη διάθεσή τους ένδικα βοηθήματα ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων προκειμένου να αμυνθούν κατά πάσης προσβολής του δικαιώματός τους ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. (πηγή curia.europa.eu).

Δείτε την απόφαση εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μίσθωση υπηρεσιών επτά (7) Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δικαστήριο - Τροποποιήσεις στον περί Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης Κανονισμό

Απόλυση κρατικών υπαλλήλων που κατήγγειλαν πράξεις διαφθοράς: Παραβιάστηκε το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης (ΕΔΑΔ)

Δύο καταδίκες της Κύπρου από το ΕΔΑΔ μέσα σε μία ημέρα

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για μη ορθή μεταφορά της οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων