Απόλυση κρατικών υπαλλήλων που κατήγγειλαν πράξεις διαφθοράς: Παραβιάστηκε το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης (ΕΔΑΔ)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε δύο κρατικούς υπάλληλους, οι οποίοι απολύθηκαν, επειδή κατήγγειλαν δημόσια πράξεις διαφθοράς.

Συγκεκριμένα στην απόφαση ημερομηνίας 15.10.2024 του Α’ Τμήματος  στην υπόθεση Gadzhiyev και Gostev κατά Ρωσίας (αιτήσεις αρ. 73585/14 και 51427/18) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε  παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για τους δύο αιτούντες. 

Η υπόθεση αφορούσε πειθαρχικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος των προσφευγόντων, με αποτέλεσμα την απόλυση του Gadzhiyev (αστυνομικού) και του Gostev (εργάτη στο μετρό και πρόεδρου εργαζομένων στο συνδικάτο του μετρό) επειδή έθεσαν δημόσια ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος. 

Το Δικαστήριο σημείωσε ειδικότερα ότι ο. Gadzhiyev είχε διατυπώσει ισχυρισμούς για πράξεις διαφθοράς που έθεταν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, θέματα που είχαν σαφώς μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο. 

Το ΕΔΑΔ σημείωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί του Gostev αφορούσαν στην ασφάλεια του Μετρό κάτι που είχε ενδιαφέρον για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων (οι κάτοικοι της Μόσχας που χρησιμοποιούσαν τακτικά αυτό το απαραίτητο μέσο μεταφοράς). 

Και στις δύο περιπτώσεις, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η παρέμβαση στην ελευθερία έκφρασης των προσφευγόντων δεν ήταν «αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία".

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει στον Gadzhiyev 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.450 ευρώ για έξοδα καθώς και να καταβάλει στον Gostev 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για έξοδα . (cylegalnews.com/echr.coe.int)

Δείτε περισσότερα για την υπόθεση εδώ

Δείτε την απόφαση στα γαλλικά εδώ

Διαβάστε ακόμα: Δύο καταδίκες της Κύπρου από το ΕΔΑΔ μέσα σε μία ημέρα

Σχόλια

Top Legal Stories

Κενές θέσεις τεσσάρων (4) Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών στη Δικαστική Υπηρεσία

Τροποποίηση του περι Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου [Ν.124(Ι)/2024]

Πρόωρη αποπληρωμή στεγαστικού δανείου: Ο καταναλωτής μπορεί να ανακτήσει μέρος της προμήθειας χορήγησης του δανείου εάν δεν έχει ενημερωθεί ότι η προμήθεια αυτή δεν εξαρτάται από τη διάρκεια της σύμβασης (ΔΕΕ)

Εξετάσεις Δικηγόρων περιόδου Φεβρουαρίου 2025: Ορίστηκε το πρόγραμμα

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας