Μη συμμόρφωση της Κύπρου με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες: Αποστολή αιτιολογημένης γνώμης από την Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο με αιτιολογημένη γνώμη να συμμορφωθεί με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Τσεχία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, σε συνέχεια των προειδοποιητικών επιστολών που εστάλησαν τον Απρίλιο του 2024.

Παρά τις ανταλλαγές επιστολών από τον Απρίλιο, τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη εξουσιοδοτήσει τους ορισθέντες συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών να εφαρμόσουν την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, δεν έχουν θεσπίσει τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχει ως στόχο να καταστήσει τον διαδικτυακό χώρο στην ΕΕ ασφαλέστερο.

Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024 για να ορίσουν συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που επιβλέπουν την εφαρμογή και την επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι πλήρως εξουσιοδοτημένοι συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την άσκηση των νέων δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, για παράδειγμα για να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες κατά πλατφορμών.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αιτιολογημένες γνώμες. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις, μπορεί να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (πηγή europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μίσθωση υπηρεσιών επτά (7) Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δικαστήριο - Τροποποιήσεις στον περί Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης Κανονισμό

Δύο καταδίκες της Κύπρου από το ΕΔΑΔ μέσα σε μία ημέρα

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για μη ορθή μεταφορά της οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Απόλυση κρατικών υπαλλήλων που κατήγγειλαν πράξεις διαφθοράς: Παραβιάστηκε το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης (ΕΔΑΔ)