O Νόμος που συμπεριλαμβάνει το Γεν.Εισαγγελέα και Βοηθό Γεν.Εισαγγελέα στα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για υποβολή και έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων (πόθεν έσχες) κρίθηκε ως σύμφωνος με το Σύνταγμα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Με την Αναφορά ζητείτο η γνωμάτευση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά πόσο ο Νόμος με συνοπτικό τίτλο «Ο περί Ορισμένων Αξιωματούχων και Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Υποβολή και ΄Ελεγχος Δήλωσης Περιουσιακών Στοιχείων και Καταστάσεων Προσωπικής και Επαγγελματικής Περιουσίας) Νόμος του 2024» είναι αντίθετος και ασύμφωνος με τα ΄Αρθρα 15, 61, 112, 113, 114, 153.12, 179 του Συντάγματος, με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα και ιδίως, την Αρχή της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την Ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τις ευρείες εξουσίες του με τις οποίες περιβάλλεται ο θεσμός εν γένει, όπως πηγάζουν από τις ρητές διατάξεις του Συντάγματος και έχουν παγίως νομολογηθεί.Ο παραπάνω Νόμος διαβιβάστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για έκδοση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δυνάμει του Άρθρου 52 του Συντάγματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας το δικαίωμα Αναφοράς, ως ορίζεται από το ΄Αρθρο 140 του Συντάγματος, αποτάθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προς Γνωμάτευση επί της συνταγματικότητας του Νόμου.
Βάσει του Αρθρου 5 του Νόμου, προβλέπεται η ένταξη του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διά της συμπερίληψής τους στο Παράρτημα ΙΙ αυτού, στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων ενεργητικού και παθητικού της περιουσίας, εσόδων και εξόδων και συμφιλίωσης, όπως οι όροι αυτοί καθορίζονται στον υπό Αναφορά Νόμο.
Σύμφωνα με το Α.Σ.Δ., "η πρόνοια προς υποβολή περιουσιακών στοιχείων και οι λοιπές υποχρεώσεις που επιβάλλει ο υπό Αναφορά Νόμος, σε σχέση με τον Γενικό και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, δεν συνιστούν και δεν εμπίπτουν στο νοηματικό εύρος των «όρων υπηρεσίας», και δεν μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν όρον υπηρεσίας.
Ούτε βεβαίως και πλήττουν την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα ή επιδρούν στις εκ του Συντάγματος καθοριζόμενες εξουσίες του. Αντιθέτως, κατά αναλογία των λεχθέντων στην Γνωμάτευση επί της Αναφοράς Αρ. 4/2022 (ανωτέρω), προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία και θεσμοθετείται ένα πρόσθετο εχέγγυο προς την περαιτέρω διασφάλιση της ακεραιότητας του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα και της ενίσχυσης της, αναγκαίας, εμπιστοσύνης του κοινού προς τον κεφαλαιώδη αυτό πολιτειακό θεσμό".
Το Α.Σ.Δ. κατέληξε ότι ο υπό Αναφορά Νόμος δεν είναι αντίθετος ούτε και ασύμφωνος προς τις πρόνοιες των Άρθρων 15, 61, 112, 113, 114 και 153.12 και, κατά προέκταση, του ΄Αρθρου 179 του Συντάγματος και δεν καταστρατηγεί τη συνταγματική Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.
(photo:http://supremeconstitutionalcourt.gov.cy/)
Σχόλια