Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση της Επ.Ανταγωνισμού για παραβίαση του νόμου περί προστασίας του Ανταγωνισμού από την Α.ΤΗ.Κ.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με την Απόφασή του, ημερ. 16/10/2024, απέρριψε τις Εφέσεις Αρ. 6/17 και 8/17 και επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού με την οποία είχε διαπιστωθεί πως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου παραβίασε τις διατάξεις του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

"Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (στο εξής «η Επιτροπή») ανακοινώνει ότι στις 16 Οκτωβρίου 2024 το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Κύπρου [δευτεροβάθμια δικαιοδοσία δυνάμει του άρθρου 23(3)(β)(ι) του Νόμου 33/64], με ομόφωνη απόφασή του, έκρινε ως ορθή την Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2016. Η εν λόγω Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου είχε επικυρώσει, στο μεγαλύτερο μέρος της, την Απόφαση της Επιτροπής αρ. 58/2012 «Καταγγελία της εταιρείας Primetel Co Ltd εναντίον της Α.ΤΗ.Κ. για παράβαση του άρθρου 6 του Νόμου 13(Ι)/2008», η οποία εκδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε εκδώσει την πιο πάνω απόφασή της αναφορικά με τρεις παραβάσεις του Άρθρου 6(1)(α) του τότε εν ισχύ περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου από την ΑΤΗΚ, οι οποίες αφορούσαν τις λιανικές τιμές πώλησης για τις υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο i-choice (την περίοδο 2004 έως 2006), τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης miVision (την περίοδο 2004 έως 2008) και τον συνδυασμό αυτών (την περίοδο 2004 έως 2008) και ως εκ τούτου επέβαλε στην ΑΤΗΚ συνολικό διοικητικό πρόστιμο, ύψους €2.150.680. Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούσαν την επιβολή αθέμιτων λιανικών τιμών για τις εν λόγω υπηρεσίες, καθότι οι λιανικές τιμές πώλησης τους για ορισμένα έτη ήταν άνω του μέσου μεταβλητού κόστους και κάτω του συνολικού κόστους ενώ για κάποια άλλα ήταν άνω του μέσου μεταβλητού κόστος και κάτω του συνολικού κόστους και διαπιστώθηκε πρόθεση εξοβελισμού του ανταγωνισμού στη βάση των εγγράφων που ετοιμάστηκαν είτε από τον Γενικό Διευθυντή είτε από τα αρμόδια τμήματα της ΑΤΗΚ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Διοικητικό Δικαστήριο, με την προαναφερόμενη Απόφασή του, ημερομηνίας 22/12/2016, στην προσφυγή με αρ. 256/2013 της ΑΤΗΚ, επικύρωσε την πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής, με την οποία διαπιστώθηκαν οι προαναφερόμενες παραβάσεις από μέρους της ΑΤΗΚ, ακυρώνοντας μόνο μερικώς την προσβαλλόμενη απόφαση στην έκταση που αφορούσε μέρος του διοικητικού προστίμου που είχε επιβληθεί στην ΑΤΗΚ, ύψους €430.136. Το σκεπτικό του Διοικητικού Δικαστηρίου για την εν λόγω ακύρωση εδράστηκε στο γεγονός ότι η παράβαση είχε τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2006, οπόταν η συγκεκριμένη εξουσία της Επιτροπής μπορούσε να ασκηθεί μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, πράγμα που δεν έγινε.

Εν προκειμένω, στην Έφεση αρ. 8/2017, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Κύπρου έκρινε ως ορθή την πιο πάνω Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2016, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τους ισχυρισμούς της ΑΤΗΚ ότι η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί δέουσα έρευνα, στη βάση λανθασμένου καθορισμού της σχετικής αγοράς, καθώς και λανθασμένου συλλογισμού αναφορικά με την τιμολόγηση της ΑΤΗΚ.

Σχετικές με την εν θέματι Απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι η Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και η απόφαση της Επιτροπής".


Σχόλια

Top Legal Stories

Εννέα (9) κενές μόνιμες θέσεις Πρωτοκολλητή στη Δικαστική Υπηρεσία

Τροποποίηση στον περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμο

Τροποποίηση στον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο

Δικηγορικό Απόρρητο και Κράτος Δικαίου - Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων