Αλλαγές στον Νόμο της Νομικής Αρωγής: Νέος κατάλογος δικηγόρων και θέσπιση ποινικού αδικήματος δικηγόρου που λαμβάνει επιπλέον αμοιβή
Του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου
Με τον περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο 170(Ι) ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 31.12.2024, επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον βασικό νόμο για τη Νομική Αρωγή (165(I)/2002).
Ρητώς προνοείται μέσω της προσθήκης του νέου εδαφίου 16 στο άρθρο 6Β του Νόμου (νομική αρωγή σε αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας) η μη παραχώρηση νομικής αρωγής σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταχώρισης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
Ομοίως και στο άρθρο 6Γ του Νόμου που αναφέρεται στη νομική αρωγή σε παρανόμως παραμένοντες υπηκόους τρίτης χώρας.
Στο άρθρο 7 εδάφιο 1 (α) σχετικά με την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας που απαιτείται για την έκδοση του πιστοποιητικού για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, τέθηκε επιφύλαξη σύμφωνα με την οποία, η υποβολή κοινωνικοοικονομικής έκθεσης δεν απαιτείται σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτητής παρουσιάσει ενώπιον Δικαστηρίου βεβαίωση η οποία αποδεικνύει ότι είναι λήπτης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου.
Η απαίτηση υποβολής κοινωνικοοικονομικής έκθεσης δεν απαιτείται πλέον για αιτητές διεθνούς προστασίας και παρανόμως παραμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη νέα επιφύλαξη που τέθηκε στο άρθρο 7, σύμφωνα με την οποία, για σκοπούς των διατάξεων των εδαφίων (2), (3), (4), (5), (6), (7) και (8) του άρθρου 6Β και του εδαφίου (2) του άρθρου 6Γ, η παράγραφος (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 7 δεν εφαρμόζεται.
Επίσης, προνοείται πλέον ρητώς ότι όταν το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η έκδοση πιστοποιητικού για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, οφείλει να το αιτιολογεί στην απόφασή του.
Για τις δύο παραπάνω κατηγορίες αιτητών καταργείται επίσης η υποχρέωση υποβολής έγγραφης δήλωσης του αιτητή για την οικονομική του κατάσταση (άρθρο 8 του βασικού Νόμου).
Με την προσθήκη του εδαφίου 3 στο άρθρο 10 του Νόμου, σχετικά με την επιλογή/διορισμό δικηγόρου, προβλέπεται ότι για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 6Β και 6Γ, δικηγόρος ο οποίος είτε επιλέγεται από τον δικαιούχο δωρεάν νομικής αρωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1) είτε διορίζεται από το Δικαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (2), δεν δύναται να επιλεγεί ή διοριστεί εκ νέου, προτού επιλεγούν ή διοριστούν ή ασκήσουν το δικαίωμα να αρνηθούν εκπροσώπηση όλοι οι δικηγόροι, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στον αντίστοιχο κατάλογο δικηγόρων, ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11.
Το άρθρο 11 για τον Κατάλογο Δικηγόρων αντικαταστάθηκε πλήρως από νέα πιο αναλυτική ρύθμιση με σκοπό ο διορισμός των δικηγόρων να γίνεται εκ περιτροπής σε όλα τα είδη νομικής αρωγής βάσει καταλόγου που καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά. Η νέα ρύθμιση του άρθρου 11 έχει ως εξής:
"11.-(1) Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καταρτίζει κατάλογο με τα ονόματα των δικηγόρων οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.(2) Ο κατάλογος ο οποίος προβλέπεται στις διατάξεις του εδαφίου (1) τηρείται με βάση την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των δικηγόρων οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν υπηρεσίες, κοινοποιείται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου:
Νοείται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία παρέχεται νομική αρωγή δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 6Β και 6Γ, ο κατάλογος δύναται να αναπροσαρμόζεται από το Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου σε σχέση με τον αριθμό των ονομάτων των δικηγόρων οι οποίοι αναγράφονται σε αυτόν και ο κατάλογος δεν μπορεί να αναγράφει αριθμό ονομάτων κατώτερο των είκοσι (20), εφόσον υπάρχει τέτοιος αριθμός δικηγόρων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν υπηρεσίες.
(3) Στον κατάλογο αναφέρεται ο κλάδος και το είδος της νομικής αρωγής που ο κάθε δικηγόρος ενδιαφέρεται να προσφέρει και ο κατάλογος δύναται να απαρτίζεται από δέκα (10) βασικά μέρη, αντίστοιχα με τα άρθρα 4, 4Α, 5, 6, 6Α, 6Β, 6Γ, 6Δ, 6Ε και 6ΣΤ:
Νοείται ότι, δικηγόρος δύναται να εγγραφεί στον κατάλογο μιας ή περισσοτέρων επαρχιών για οποιονδήποτε κλάδο ή οποιοδήποτε είδος νομικής αρωγής αυτός επιθυμεί να προσφέρει υπηρεσίες.
(4) (α) Δικηγόρος, ο οποίος επιθυμεί να ενταχθεί στον κατάλογο για πρώτη φορά, αποστέλλει σχετικό αίτημα στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αναφέροντας την επαρχία, τον κλάδο και το είδος της νομικής αρωγής που ενδιαφέρεται να προσφέρει υπηρεσίες.
(β) Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ενημερώνει τον Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάθε νέα εγγραφή στον κατάλογο.
(5) (α) Δικηγόρος διαγράφεται από τον κατάλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος, εφόσον υποβάλει σχετική αίτηση στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ή διαγραφεί για οποιονδήποτε λόγο από το Μητρώο Δικηγόρων που ασκούν το επάγγελμα.
(β) Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ενημερώνει τον Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάθε διαγραφή από τον κατάλογο".
Σημαντικές τροποποιήσεις και στο άρθρο 12 του βασικού Νόμου για τα αδικήματα και τις ποινές, όπου αφενός μεν προβλέπεται η αύξηση της ποινής σε περίπτωση που πρόσωπο προβαίνει σε ψευδή δήλωση ή απόκρυψη στοιχείων, προκείμενου να λάβει νομική αρωγή, από ποινή φυλάκισης έως έξι (6) μήνες και/ή χρηματική ποινή έως τετρακόσιες πενήντα λίρες σε ποινή φυλάκισης έως δύο (2) έτη και/ή χρηματική ποινή έως €3.000, αφετέρου καθιερώνεται ποινικό αδίκημα δικηγόρου που παρέχει υπηρεσίες νομικής αρωγής και λαμβάνει από τον αιτητή επιπρόσθετη αμοιβή, πέραν της νόμιμης. Συγκεκριμένα το νέο εδάφιο 3 του άρθρου 12 αναφέρει τα εξής:
«Δικηγόρος ο οποίος ζητεί και λαμβάνει οποιοδήποτε άλλο ποσό σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει στο πλαίσιο της νομικής αρωγής, επιπρόσθετα της αμοιβής που λαμβάνει σύμφωνα με τις διατάξεις του εδάφιο (3) του άρθρου 9, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.»
Σχόλια